Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd

Het warme en droge weer van de afgelopen anderhalve week heeft geleid tot een explosie van pollen. Eiken, beuken, berkenbomen en dennenbomen kwamen tegelijk in bloei. 

Dat zorgde voor de hoogste concentratie boompollen in tien jaar tijd, meldt Nature Today op basis van bevindingen van het Leids Universitair Medisch Centrum. 

De pollen in de lucht zorgen ervoor dat heel Nederland bedekt is onder een laagje geel stof, dat goed te zien is op auto’s, tuinmeubilair en ramen. Het gaat hierbij dus niet om Saharazand.

Patiënten met luchtwegaandoeningen hadden naast de pollenexplosie ook last van de hoge concentratie smog in de lucht. Daardoor was de luchtkwaliteit minder goed.

"Het droge weer, gecombineerd met een landwind, zorgde ervoor dat de bomen ineens in bloei kwamen," stelt hoogleraar Huisartsgeneeskunde Thys van der Molen van de Rijksuniversiteit Groningen in een reactie aan NU.nl.

"Bij mensen met pollenallergie hielp normale medische hulp niet. Het advies dat ik geef is om verschillende soorten medicijnen te proberen. En als dat niet helpt, is het devies om vooral thuis te blijven."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie