Het lukt zeventien van de 24 regionale ambulancediensten niet altijd om binnen 15 minuten een ambulance ter plaatse te hebben. Zorgverzekeraars moeten binnen twee maanden met een plan komen om de aanrijtijden te verbeteren.

Dat meldt het AD, op basis van onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daaruit blijkt dat een deel van de ambulances er niet in slaagt om in 95 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier op de plaats te zijn.

Vooral in de regio's Noordoost-Gelderland, Zeeland en Friesland is dit een probleem. In Gooi- en Vechtstreek en Zuid-Limburg gaat het vaak wel goed: in 97 procent van de gevallen zijn ambulances binnen de 15 minuten aanrijtijd ter plaatse.

Vice-voorzitter van Ambulancezorg Nederland Mac Honigh geeft hiervoor in het AD twee oorzaken. "De acties voor een betere cao die ambulancepersooneel vorig jaar hebben gehouden en de toename van het aantal spoedritten. Dat verschilt per regio, maar is landelijk ongeveer 4 procent."

Budget

Het budget is, ondanks de stijging van het aantal spoedritten, sinds 2012 hetzelfde gebleven. De NZa bepaalt hoeveel geld ambulancediensten per rit mogen rekenen bij zorgverzekeraars.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft het onderzoek en de aanbevelingen van de NZa naar de Tweede Kamer gestuurd.