Een op de vier zwangerschappen eindigt in abortus

Tussen 2010 en 2014 werd een kwart van de zwangerschappen wereldwijd door een abortus beëindigd. Dat is minder dan twintig jaar daarvoor.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en het Guttmacher Instituut onderzochten gezamenlijk de abortuscijfers tussen 1990 en 2014.

De onderzoekers stellen vast dat het absolute aantal abortussen sinds 1990 is toegenomen. Dit is echter vooral te verklaren door bevolkingsgroei. Naar verhouding vinden er juist minder abortussen plaats.

Vooral in ontwikkelde, rijkere landen eindigt een zwangerschap minder vaak in abortus. Waar tussen 1990 en 1994 39 procent van de zwangerschappen in rijkere landen werd afgebroken, zakte dat cijfer in de periode 2010 en 2014 naar 28 procent.

Ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden daalde het percentage abortussen in dezelfde periode slechts licht. Dat komt onder meer doordat vrouwen in armere landen nog altijd minder toegang hebben tot anticonceptie. Voor deze vrouwen is het om die reden lastiger om ongewenste zwangerschappen te vermijden.

Opvallend is dat er geen verband uit de cijfers naar voren komt tussen abortuswetten en het aantal abortussen. Een verbod op abortus heeft ogenschijnlijk geen invloed op het aantal gevallen. Vaak zijn abortussen in landen met een verbod wel onder relatief gevaarlijke omstandigheden uitgevoerd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie