Patiënten met een aangeboren hartafwijking die in hun kindertijd zijn geopereerd, zouden levenslang onder controle van een cardioloog moeten blijven. Daarvoor pleit promovendus Myrthe Menting in haar onderzoek naar nieuwe echotechnieken.

Dat komt omdat bij een deel van de volwassen patiënten het hart minder goed werkt, terwijl ze geen klachten hebben. Door controles met nieuwe technieken kunnen deze problemen eerder worden opgespoord en vroegtijdig worden behandeld.

In Nederland zijn zo'n 35.000 volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking. De meesten van hen hebben, ondanks een goede conditie, een verhoogd risico op late problemen zoals hartfalen, ritmestoornissen en vroegtijdig overlijden.

Een groot deel van de patiënten komt pas weer naar het ziekenhuis als er klachten ontstaan. Een kwart van de patiënten ontwikkelt hartfalen. "En dat willen we natuurlijk graag voor zijn", vertelt Menting.

Beweging

Met nieuwe scantechnieken is het mogelijk om vroege tekenen van een verminderde hartfunctie in beeld te brengen door de beweging van een microstukje van de hartspier te volgen. "Tot nu toe konden we alleen de linkerkamer goed zien, omdat de rechterkant een meer complexe vorm heeft en achter het borstbeen ligt. Maar een flink deel van de patiënten met een aangeboren hartafwijking heeft juist problemen in de rechterkamer."

Daar is volgens Menting nu een oplossing voor. "We hebben nu een manier gevonden om vanuit verschillende hoeken de rechterkamer goed en op een gestandaardiseerde manier in beeld te brengen."