Overlevingskans kinderen op intensive care toegenomen

De kans dat kinderen de intensive care overleven, is toegenomen tot 95 procent. Zo blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door NRC. 

De acht intensive cares voor kinderen melden aan de krant dat de overlevingskans is toegenomen van ongeveer 50 procent dertig jaar geleden tot 95 procent nu.

Ongeveer vijfduizend kinderen komen elk jaar op de intensive care terecht, blijkt uit de rondgang van de krant. Naar schatting blijven duizend kinderen per jaar last houden van lichamelijke of psychische gevolgen.

​De medische technologieën en de vaccinatieprogramma's zijn de afgelopen jaren verbeterd. Maar ook op bijvoorbeeld wegen en in zwembaden is het veiliger geworden, waardoor minder kinderen ernstig gewond raken. 

Doorbehandelen?

Naast de daling van het aantal overledenen, is er een stijging van het aantal kinderen dat vaker op de intensive care komt te liggen. Dat zet doktoren volgens de krant vaker voor het ethische vraagstuk of doorbehandelen dan nog wel zin heeft. 

Dick Tibboel van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis zegt tegen NRC meer chronische patiënten te zien die vaker terugkomen: "Soms zo vaak, dat we soms moeten denken: hoeveel is het leven op deze manier nog waard?"

"Je kiest ervoor om een leven te redden, maar je stelt ook bewust een behandeling in die levenslang gevolgen heeft voor het kind. Maken we met die behandeling het leven voor dat kind lichter, of juist zwaarder?" Vraagt AMC-arts Job van Woensel zich af.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie