Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dementie

Overheid wil dat samenleving meer rekening houdt met dementiepatiënt

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) lanceert maandag de campagne 'Samen dementievriendelijk'. Het aantal patiënten in Nederland dat lijdt aan de ziekte gaat de komende decennia toenemen.
Door ANP/NU.nl

De aftrap van de campagne valt samen met een grote internationale conferentie over dementie in Amsterdam. Van Rijn geeft daar uitleg over de Nederlandse aanpak van het probleem, dat met het ouder worden van de mensen alleen maar zal toenemen.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Nu gaat het om ongeveer 260.000 mensen, van wie 70 procent thuis woont. In 2050 is het aantal mensen bij wie het geestelijk vermogen versneld achteruit gaat, naar verwachting opgelopen tot 400.000.

Op de conferentie, georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap, komen zo'n 250 deskundigen bijeen. Het gaat om internationale wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van alzheimerorganisaties en wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Tweesporenbeleid

Nederland voert een tweesporenbeleid. Enerzijds wordt 30 miljoen euro gestopt in onderzoek naar medicijnen. Anderzijds wordt gestreefd naar een "dementievriendelijke samenleving", waarbij het begrip voor dementie wordt vergroot.

Wie zich bewust is van signalen van (beginnende) dementie, kan mensen met die verschijnselen een handje helpen en een stuntje in de rug zijn, is de achterliggende gedachte. Met het oog hierop traint al een aantal bedrijven en instellingen die veel met ouderen in contact komen hun personeel, zoals Albert Heijn, taxivervoerder Connexxion, pensioenuitvoerder PGGM en de gemeente Amsterdam.

Beste Zorgidee

Er zijn veel aanpassingen mogelijk om het leven voor dementiepatiënten aangenamer te maken. Het Beste Zorgidee was de afgelopen twee jaar een uitvinding met dit doel. In 2014 werd het 'belevingskussen' bekroond, dat dankzij geluiden en muziek dierbare herinneringen van de patiënt helpt oproepen.

De winnaar van 2015 was het 'Thuiskomertje', waaarmee ouderen die lijden aan dementie gemakkelijker hun eigen kamer kunnen terugvinden. Staatssecretaris Van Rijn bezoekt maandag ook de afdeling geriatrie van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart.

Aanbevolen artikelen