'Van bijna helft ouders mag drinkleeftijd jongeren omlaag'

Meer dan 40 procent van de ouders vindt dat de leeftijdsgrens voor het nuttigen van bier, wijn en mixdrankjes omlaag kan. Twee jaar geleden werd die grens juist verhoogd van 16 naar 18 jaar. 

Maar als het aan 41,8 procent van de ouders ligt mogen hun kinderen weer gewoon licht alcoholische dranken kopen en drinken. Dat heeft onderzoeksbureau DVJ Insights onderzocht in opdracht van RTL Nieuws.

Vooral moeders zijn voorstander van een verlaging van de leeftijdsgrens. De meeste ouders vinden wel dat je voor de aankoop van sterke drank minimaal 18 jaar moet zijn.

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar mag thuis niet drinken van hun ouders, blijkt uit het onderzoek.

Irritaties en ruzies

Dat geldt vooral voor de jongsten van deze groep. In een kwart van de gezinnen levert het wel of niet mogen drinken van alcohol irritaties of ruzies op.

DVJ Insights ondervroeg duizend ouders. Uit recent onderzoek bleek dat een meerderheid van de jongeren de wettelijke leeftijdsgrens van achttien jaar oud voor alcoholbezit prima vindt.

Zwakke drank

Bijna zes op de tien jongeren is het eens met de grens van achttien jaar oud voor zwak alcoholhoudende drank en 63 procent voor sterk alcoholhoudende drank.

Drie op de tien jongeren vinden achttien jaar oud nog te jong om sterke drank te gebruiken. 30 procent vindt de leeftijdsgrens voor zwakke drank te hoog, tegen 4 procent bij sterke drank.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie