Ook in de Verenigde Staten kunnen consumenten onder de 18 jaar oud binnenkort geen e-sigaretten kopen. In Nederland is dit sinds 1 mei het geval.

De Food and Drug Administration (FDA) voert de maatregel in augustus in, melden Amerikaanse media. Het verbod op elektronische sigaretten voor 18-minners is onderdeel van een bredere wetswijziging omtrent tabaksproducten.

De wijziging houdt in dat de FDA voortaan alle tabaksproducten kan reguleren. Voorheen was de macht van de FDA beperkt  tot sigaretten en shag. Nu kan de instantie ook producten als e-sigaretten en sigaren reguleren.

Reguleren behelst onder meer het aan banden leggen van gratis samples van rookwaar en het verbieden van de verkoop ervan in automaten.

Nederland

E-sigaretten worden als enige product geheel verboden voor minderjarigen. "Deze maatregel helpt bij het terugdringen van de alarmerende stijging van tabaksconsumptie onder jongeren te tackelen", aldus de FDA.

In Nederland besloot staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vorig jaar al dat aan minderjarigen geen e-sigaretten meer mogen worden verkocht. Uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou blijken dat er schadelijke en soms kankerverwekkende stoffen in zitten, en dat niet bewezen is dat het product helpt met stoppen bij 'gewoon' roken.