De Amerikaanse staat Californië heeft het verkopen van sigaretten en andere rookwaren aan mensen onder de 21 jaar strafbaar gesteld. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

De leeftijdsgrens was tot nu toe 18 jaar, meldt The Los Angeles Times.

Mensen onder de 21 jaar die roken worden overigens niet gestraft. Het verbod geldt ook voor e-sigaretten en producten als pruimtabak.

Amerikaanse gezondheidsorganisaties in de staat hadden tien jaar hun best gedaan om deze maatregel door te voeren. Een voorstel om de accijns om tabak te verhogen, werd overigens niet aangenomen.

Video: Californië tweede staat die rookleeftijd naar 21 verhoogt

Amerikaanse soldaten

Californië is de tweede Amerikaanse staat die deze maatregel doorvoert; de eerste was Hawaï. Er zijn trouwens wel al veel steden die deze leeftijdsgrens hanteren, zoals New York en Chicago.

Een uitzondering wordt trouwens gemaakt voor Amerikaanse soldaten. Republikeinse politici steunden de nieuwe wet alleen maar als militairen wel sigaretten mochten blijven kopen als ze 18 jaar zijn. Hun motivatie was dat wie oud genoeg is om te sterven voor het vaderland, ook zelf moet kunnen beslissen of hij rookt of niet.

E-sigaret

Ook de e-sigaret is aan de beurt in Californië. Gouverneur Jerry Brown heeft zijn handtekening gezet onder een wet die elektronisch roken verbiedt in restaurants, theaters, scholen en andere publieke gelegenheden. Daarmee hoopt de overheid verslaving aan het hippe 'zuigpijpje' te voorkomen. 'Vaping' is een rage, vooral onder jeugdigen.

De Democratische senator Mark Leno sprak in de Los Angeles Times zijn bezorgdheid uit over de alsmaar groeiende populariteit van dit genotmiddel bij middelbare scholieren en studenten. ''Dat ook de e-sigaret valt onder de omvangrijke regelgeving voor rookvrije ruimtes is van cruciaal belang voor de volksgezondheid. Zeker gezien de alarmerende gretigheid waarmee jonge mensen naar die dingen grijpen.''

Leno beschuldigde de fabrikanten ervan kinderen met smaakjes als kauwgom en meloen te verleiden tot deze vorm van roken. De te inhaleren damp bevat vaak ook nicotine. De wetgeving definieert de e-sigaret voortaan als een tabaksproduct. Dat betekent onder meer dat de verkoop van de nieuwerwetse peuk aan minderjarigen strafbaar is.