KWF Kankerbestrijding roept Nederlanders op zich goed te beschermen tegen de zon de komende dagen. Dit weekend wordt een zonkracht van 5 of 6 verwacht.

Dat betekent dat de gemiddelde huid gemakkelijk kan verbranden. Dit kan al gebeuren na 15 tot 25 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon.

In deze tijd van het jaar is de huid vaak nog weinig zon gewend en dus gevoeliger voor verbranding.

Om bewustwording te creëren rondom de gevaren die het mooie weer met zich mee brengt, start KWF de campagne genaamd 'Smeren, kleren, weren'. De tekst moet als een handig ezelsbruggetje dienen die mensen eraan herinnert zich te beschermen tegen de zon.

Jeugd

Uit recent onderzoek dat KWF liet uitvoeren door TNS NIPO, heeft bijna één op de zeven Nederlandse kinderen van vier tot elf jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad. Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom op latere leeftijd.

Kinderen zouden extra aandacht moeten krijgen op het gebied van zonbescherming. 

Volgens KWF worden de gevaren van de zon regelmatig onderschat en is huidkanker de op één na meest voorkomende kanker in Nederland. Jaarlijks horen ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 28.000.

Het aantal diagnoses van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is de afgelopen jaren weer toegenomen. 5.962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, tegenover 5.644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.