Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Artsen

Medische fouten leiden mogelijk tot 250.000 doden in VS

Ruim 250.000 doden in de Verenigde Staten jaarlijks, kunnen mogelijk verklaard worden door medische fouten. Het zou na hartziekten en kanker, de derde meest voorkomende doodsoorzaak zijn.
Door: NU.nl

Onderzoekers hebben op basis van data vanaf 1999 een percentage berekend, dat vervolgens werd toegepast op het totale aantal ziekenhuisopnames in een jaar in de VS.

De onderzoekers berekenden daarop dat 251.454 doden jaarlijks zijn toe te schrijven aan medische fouten, blijkt uit de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ.

Momenteel wordt een medische fout niet gerapporteerd als een doodsoorzaak op een overlijdenscertificaat in de VS. Onder meer een foute diagnose, verkeerde communicatie, uitblijven van noodzakelijke tests, onjuiste dosering van medicatie en andere fouten in procedures werden gezien als medische fouten in de studie.

"We mogen niet verwachten van mensen dat ze nooit meer fouten maken. Maar het meten van het probleem is een eerste stap", aldus hoofdonderzoeker en chirurg Martin Makary.

Sterfgevallen

In Nederland werden bij het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) in 2014 ruim 223 sterfgevallen gemeld waarbij een verband bestond met de medische behandeling. In 2013 was dat aantal 173.

Van de 223 gevallen kwamen er 53 uiteindelijk ook bij de rechter voor. Bij de rest van de zaken bleek dat de arts geen strafbare of verwijtbare fouten had gemaakt.

Aanbevolen artikelen