Baby's tot zes maanden lopen een minder groot risico op het krijgen van griep wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap een griepvaccinatie krijgen.

Meer dan 245.000 medische gegevens van zwangere vrouwen en 249.000 medische gegevens van kinderen werden door onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Utah verzameld gedurende negen griepseizoenen tussen december 2005 en maart 2014.

Vervolgens werden gegevens van 23.383 vrouwen, goed voor zo'n 10 procent, die een vaccinatie hadden gekregen tijdens de zwangerschap vergeleken met 222.003 vrouwen waarbij dat niet het geval was. De resultaten publiceerden ze in Pediatrics.

Lager risico

Bij kinderen jonger dan zes maanden waarvan de moeder een griepprik had gekregen, werd voor 70 procent minder vaak griep gemeten. Ook werden deze kinderen 80 procent minder vaak opgenomen in het ziekenhuis vanwege griepgerelateerde redenen.

97 procent van de door het laboratorium vastgestelde griepgevallen kwamen voor bij baby's waarvan de moeder niet geïmmuniseerd was.

"Baby's kunnen niet gevaccineerd worden tijdens hun eerste zes maanden na de geboorte, zij zijn daarom afhankelijk van de bescherming van anderen gedurende die periode", zegt hoofdonderzoeker Julie Shakib. "Wanneer zwangere vrouwen een griepvaccinatie krijgen, zitten daar voordelen aan voor hun kinderen."