De drug 4-FA lijkt in Nederland steeds populairder te worden. In 2015 is er meer van de drug aangeboden bij drugstestpunten dan in alle voorgaande jaren bij elkaar.

Dat meldt NRC next op basis van een rapport van het Trimbos-instituut.

De drug, ook wel 4-fluoramfetamine of 4-FMP genoemd, werd 708 keer aangeboden. In 2014 was dit nog 319 keer. Het gaat om 6 procent van het totale aanbod van drugs bij testpunten.

Onder gebruikers van de drug zou 4-FA bekend staan als een lichtere variant dan xtc. De effecten zijn vergelijkbaar, maar minder heftig. Zo zou je bijvoorbeeld gemakkelijker een gesprek kunnen blijven voeren en is de kater minder zwaar.

Een pil kost rond de 4 euro, ongeveer even duur als xtc. In poedervorm is 4-FA iets duurder.

Opmars

Volgens Daan van der Gouwe, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, maakte de drug zijn intrede rond 2009. "Toen heerste er krapte op de markt in grondstoffen voor speed en zag je dat het daar als bestanddeel werd gebruikt. Daarna lijkt het een eigen leven te zijn gaan leiden."

De opmars van de drug zou mede komen doordat xtc steeds sterker wordt. In 2015 had iets meer dan de helft van de geteste xtc-pillen een gehalte van meer dan 140 milligram van de werkzame stof MDMA, tegenover circa 10 procent in 2010.

Het is niet precies te herleiden wat de reden is van die toename. "We weten niet zo goed waarom xtc zoveel sterker wordt", aldus Daan van der Gouwe. "Het komt misschien doordat aanbieders op zoek zijn naar een zo zuiver mogelijke pil. Maar ook gebruikers willen soms een zo sterk mogelijke drug, omdat men denkt: hoe sterker hoe beter."

Legaal

4-FA is op dit moment legaal omdat het een zogenaamde 'nieuwe psychoactieve stof' (NPS) is. Dit betekent dat het om een nieuw ontworpen drug is die niet verboden is volgens de Opiumwet.

Volgens Van de Gouwe wijst dit er echter niet op dat de drug onschadelijk is. "Van de risico's, vooral op de middellange en lange termijn, weten we niets."

Trimbos-instituut

Trimbos monitort in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de types drugs die aangeboden worden bij dertig testpunten van bijvoorbeeld de GGD, Victas en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN). Mensen kunnen daar onder meer pillen laten testen op de inhoud.

Als er gevaarlijke inhoud gevonden wordt, kan het meldpunt een zogeheten 'Red Alert' afgeven. Via de testen houdt het instituut zicht op de illegale drugsmarkt in Nederland.