Voor het eerst hebben onderzoekers een aantal genetische varianten in kaart gebracht die de kans verhogen dat vrouwen moeder worden van twee-eiige tweelingen.

Dat zegt een internationale groep onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en van VU Medisch Centrum. Het onderzoek verschijnt donderdag in The American Journal of Human Genetics.

Een van deze genen heeft wijdverspreide effecten op meerdere aspecten van vruchtbaarheid bij vrouwen, zoals de leeftijd van de eerste en laatste menstruatie, het aantal kinderen dat een vrouw krijgt, de leeftijd waarop ze haar eerste kind krijgt maar ook op een aandoening als polycysteuze-ovariumsyndroom (PCOS), waarbij sprake is van een verminderde vruchtbaarheid.

Niet-identieke tweelingen ontstaan uit twee afzonderlijke eicellen van afzonderlijke follikels, ook wel eiblaasjes genoemd, bevrucht door afzonderlijke zaadcellen. Identieke tweelingen ontstaan uit een embryo dat zich in tweeën splitst, terwijl de ontwikkeling van een twee-eiige tweeling begint met een meervoudige ovulatie, een eigenschap van de moeder.

IVF

De onderzoekers vonden twee genetische varianten die beide leiden tot meervoudige follikelgroei die nodig is voor de ontwikkeling van niet-identieke tweelingen.

"De resultaten zijn van belang voor het onderzoeken van ovariële respons op hormonale stimulatie voor geassisteerde voortplanting, zoals In Vitro Fertilisatie (IVF), waardoor de bevindingen ook van groot belang zijn voor het onderzoek naar vrouwelijke onvruchtbaarheid", aldus hoogleraar Nils Lambalk.

Geneticus Hamdi Mbarek denkt dat de resultaten uitkomst kunnen bieden voor hormonale behandelingen. "In de toekomst kan het ontwikkelen van een eenvoudige genetische test helpen bij het opsporen van vrouwen met een risico van een hoge respons op hormonale behandeling. Ook kan de ernstige complicatie van ovariële hyperstimulatie syndroom met IVF voorkomen worden."