Een groot deel van de Nederlanders ziet geen problemen om zichzelf of hun kinderen genetisch te laten modificeren, indien daar de mogelijkheden voor zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het NTR-programma De Kennis van Nu.

Het voorkomen van erfelijke ziekten of het preventief gebruiken om hiv tegen te gaan, zijn belangrijke redenen om open te staan voor voor gentechnologie, meldt Nieuwsuur op basis van het onderzoek van voortplantingsbioloog Sjoerd Repping.

Repping deed onderzoek naar de motieven van mensen om voor of tegen genmodificatie te zijn. Van de bijna duizend mensen die zich aangemeld hebben voor zijn onderzoek, vindt 85 procent van de respondenten het goed om een erfelijke aandoening 'te repareren'. Ook zouden 65 procent van de ondervraagden erfelijke aandoeningen bij embryo's willen herstellen.

Verder zou onder meer 15 procent van de mensen open staan voor het 'sleutelen' aan de intelligentie en 30 procent van de ondervraagde zou het een goed idee om kinderen hiv-resistent te maken. Repping benadrukt dat zijn onderzoek niet represtatief is, maar dat het wel interessante inzichten heeft opgeleverd.

Techniek

Middels een nieuwe techniek is het tegenwoordig mogelijk om wijzigingen te kunnen doen in het dna van planten, embryo's en levende mensen. Repping stelt dat veel erfelijke ziekten binnen afzienbare tijd uit embryo's verwijderd kunnen worden, alhoewel dit in Nederland nog niet is toegestaan.

De onderzoeker verwacht naar aanleiding van het onderzoek dan ook dat de acceptatie van de genbewerking toeneemt in de toekomst. Hij verwijst hiermee naar de introductie van de reageerbuisbevruchting (ivf) in de jaren zeventig. "Inmiddels is dat voor de nieuwe generatie heel normaal."