Door de relatief koude lente dit jaar, krijgen zonnestudio's tussen de 15 en 25 procent meer bezoekers.

Dat meldt de branchevereniging voor zonnestudio's, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), aan NU.nl.

"We houden de cijfers niet elektronisch bij, maar krijgen wel signalen dat door de relatief koude lente het momenteel aanzienlijk drukker is dan normaal in deze periode", vertelt SVZ-voorzitter Rob Bontje. "Deze percentages variëren van 15 tot 25 procent."

Over 2015 was er een lichte daling te zien in het aantal bezoeken per klant. Mensen gaan nog wel naar de zonnestudio's, maar minder vaak dan voor de crisis. Dat komt volgens Bontje omdat mensen minder geld uitgeven en er een zachter klimaat heerst in Nederland. Ook zoeken mensen zelf vaker de zon op.

Vakantie

De branchevereniging ziet verder een toename in het aantal bezoeken aan de zonnestudio’s in de periodes net voor de vakanties. "Mensen willen niet al te kwetsbaar de zon in gaan voor hun vakantie", verklaart Bontje.

De weken voor de meivakantie en de tweede helft van december is er een groei te zien. Ook in juni, net voor de grote schoolvakantie, krijgen zonnestudio's meer bezoekers. In het derde kwartaal, de meest zonnige periode van het jaar, komen gemiddeld 10 procent minder klanten. In de periode rondom de herfstvakantie is, ondanks dat mensen hun "zomerse kleurtje willen vasthouden", geen verschil waar te nemen in het aantal bezoeken, meldt SVZ.

In Nederland zijn ongeveer zeshonderd zonnestudio's, waarvan de meeste in Zuid-Holland gevestigd zijn.