Een griepvaccinatie zou vier keer zou effectief zijn wanneer deze 's ochtends wordt toegediend. Het krijgen van de griepprik tussen 9.00 en 11.00 uur in de ochtend zou het meest gunstig zijn.

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Birmingham, melden diverse Britse media. In de analyse van de onderzoekers werd naar de gegevens van 276 gezonde 65-plussers gekeken die de griepprik toegediend kregen tussen 2011 en 2013, voorafgaand aan de start van het griepseizoen.

Hierbij kreeg één groep de vaccinatie in de ochtend tussen 9.00 en 11.00 uur toegediend. De andere groep kreeg de prik tussen 13.00 en 17.00 uur in de middag. Een maand later werden bloedmonsters afgenomen om het aantal antistoffen te meten.

Bij de groep die de vaccinatie in de ochtend kregen, bleek het niveau van antistoffen vier keer groter te zijn dan bij de groep die de prik in de middag kreeg.

Strategie

Hoofdonderzoeker Anna Philips denkt dat de resultaten kunnen bijdrage aan het effectiever toedienen van vaccinaties. "We weten dat er schommelingen zijn in de reacties van het immuunsysteem in de loop van de dag en we wilden onderzoeken of dit ook van invloed was bij het effect op antistoffen bij vaccinatie. Door te constateren dat vaccinaties in de ochtend een positief effect hebben, zal dat niet alleen helpen bij strategieën bij griepvaccinaties, maar zal dit mogelijk aanwijzingen geven om vaccinatiestrategieën in het algemeen te verbeteren."

65-plussers zijn over het algemeen een kwetsbare groep op het gebied van griep. Zij hebben een zwakker immuunsysteem en produceren vaak niet genoeg antistoffen om virussen aan te pakken.