Hartpatiënten zouden wellicht meer hebben aan een dieet met meer gezonde elementen, dan het uitsluiten van bepaalde voedseltypes.

Het Mediterraanse dieet, waarbij veel fruit, groente en vis wordt genuttigd, combineren met zo af en toe een ongezonde snack zou betere resultaten opleveren dan een gewoon dieet waar alle ongezonde snacks uit zijn gehaald.

Op een groep van ruim 15.000 mensen uit 39 verschillende landen bleek dat de groep die extra gezond eet, maar zo af en toe iets ongezonds nuttigt, minder vaak een hartaanval of beroerte had, dan de groep die normaal at en alle ongezonde dingen vermeed.

"Na het controleren van andere elementen die het risico zouden kunnen verhogen was de conclusie dat het Mediterraanse dieet het risico op een hartaanval of beroerte met zeven procent laat dalen", aldus de onderzoekers van het Auckland City ziekenhuis en de universiteit van Auckland in European Heart Journal.

De onderzoekers benadrukken dat dit niet betekent dat mensen onbeperkt ongezond kunnen eten als ze maar genoeg groente en fruit eten, daarnaast is er nog verder onderzoek nodig om definitief te kunnen zeggen wat doktoren moeten aanbevelen.