In 2015 zijn door ziekenhuizen 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij 29 zaken werd door de Inspectie een eigen onderzoek ingesteld.

In 2010 werden nog zevenhonderd calamiteiten gemeld, meldt de NOS zondag op basis van bij ziekenhuizen opgevraagde cijfers.

Een calamiteit is een geval waarbij de kwaliteit van de zorg heeft geleid tot de dood of tot ernstige schadelijke gevolgen voor een patiënt. Een ziekenhuis moet dit verplicht melden aan de Inspectie.

Er werden 233.000 incidenten gemeld, een gebeurtenis tijdens de zorg die tot schade bij de patiënt heeft geleid of nog kan leiden.

Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen zegt blij te zijn met de toegenomen meldingen. "Ik ben blij dat de ziekenhuizen openheid hebben gegeven over hun calamiteiten. Een aantal jaren geleden zou dit niet gebeurd zijn." Volgens Van Diemen betekent dit dat ziekenhuizen bezig zijn om fouten te verbeteren.

0,02 procent

In een reactie laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten dat ieder geval er één te veel is. "Maar dat 909 calamiteiten, afgezet tegen 4,3 miljoen opnames per jaar, betekent dat het echt fout gaat bij 2 op de 10.000 opnames. Dat is 0,02 procent."

Het toegenomen aantal meldingen laat volgens de NVZ zien dat medewerkers in de zorg een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veiligheidsbewustzijn hebben. "Het veilig melden van incidenten, zonder dat er direct een schuldvraag aan wordt gekoppeld, is belangrijk om oorzaken te kunnen achterhalen en de zorg kan worden verbeterd."

Hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft Jan Klein pleit voor transparantie over calamiteiten. "Er moet, zoals in de luchtvaart, meer geanonimiseerde openheid komen bij zowel de IGZ als de ziekenhuizen over incidenten." Volgens Klein kan alleen op die manier de zorg leren van de fouten van anderen.