Het gevaar van xtc zou regelmatig worden overdreven. Volgens AMC-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink zouden ouders minder snel in de stress moeten schieten als hun kinderen in aanraking komen met de drugs.

Dat zegt hij in een interview met Het Parool. Hierin vergelijkt de hoogleraar (verslavings)gevaren van andere drugs met xtc, een zogenoemde partydrug die in Nederland voornamelijk in het uitgaansleven wordt gebruikt.

Ouders zouden onder andere bezorgd zijn omdat er weinig regelgeving is rondom xtc. "Voor genotmiddelen als bier en wiet gelden regels, leeftijdsgrenzen en vaak ook kwaliteitseisen. Voor xtc, dat nog altijd illegaal is, geldt dat niet. Dus vragen ouders zich terecht af wie die pillen maakt, waar ze vandaan komen, wat erin zit. En hebben vaak geen idee hoe schadelijk het is."

Daarnaast is er vaak sprake van een generatiekloof. "Xtc is pas aan het einde van de jaren tachtig in Nederland opgekomen", aldus Van den Brink. "Dus ouders hebben het zelf waarschijnlijk nooit geprobeerd. En vinden het bij voorbaat dus beangstigender dan blowen, wat ze mogelijk wél eens hebben gedaan."

Overdosis

De kans op een overdosis bij het gebruik van xtc zou volgens de hoogleraar nihil zijn en ligt dit risico bij drugs als heroïne en cocaïne veel hoger. "Daarmee hebben gebruikers wel de neiging nog een shot of snuif te nemen. De werkzame stoffen in die drugs zijn ook veel ingrijpender."

Van den Brink relativeert de mogelijke gevolgen van het gebruik van xtc en is kritisch over onderzoeken, maar ook over berichtgeving over de drug. Zo werd gemeld dat in 2014 tijdens het Amsterdam Dance Event drie doden waren gevallen als gevolg van het gebruik van xtc.

"Ik zeg niet dat drugsgebruik zonder risico is. Maar ik ben wel kritisch over de conclusie 'drie xtc-doden'. Je ziet ook 'onverklaarbare' doden bij andere grote evenementen waar veel mensen samendrommen en zich inspannen. Zo viel er bij de Dam tot Damloop in 2014 opeens ook een dode.

Overgevoelig

Xtc leidt niet 'zomaar' tot de dood. Wat wel kan: dat mensen er overgevoelig voor zijn, zoals je ook overgevoelig voor penicilline kunt zijn. Of dat mensen een verborgen gebrek hebben dat ze pas bij zo'n evenement parten gaat spelen."

De hoogleraar is wel van mening dat ouders hun tieners van alle genotmiddelen af zouden moeten houden omdat pubers "er eerder los op gaan dan volwassenen." Mocht dat niet lukken raadt hij aan om het gesprek aan te gaan.

"Schiet niet volledig in de stress als je kind het wil proberen. Of geprobeerd heeft. Het is geen ramp. Je kind is niet direct een junk. Het belandt niet in een verslavingskliniek. Verbieden alleen helpt niet, praat erover."