Eenzame mensen hebben een groter risico op hartaanvallen en beroertes dan mensen die veel sterke sociale relaties erop nahouden. Eenzaamheid kan leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval van 30 procent.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van York, die is gepubliceerd in het tijdschrift Heart. De onderzoekers bekeken 23 bestaande studies, waarbij 181.000 gezonde mensen waren betrokken.

Uit de studie blijkt dat eenzaamheid, een negatieve emotie die mensen ondervinden wanneer ze ongelukkig zijn met hun relaties, wordt gelinkt aan een stijging van 29 procent op coronaire hartziekten. Bij beroertes zorgt eenzaamheid zelfs voor een hoger risico van 32 procent.

"Geïsoleerde of eenzame mensen zijn sneller geneigd om niet fysiek actief te zijn, te roken, niet naar een dokter te gaan en minder gezond te eten. Ook hebben ze een grotere kans op obesitas", aldus onderzoeker Nicole Valtorta. Eenzaamheid beïnvloedt ook het immuunsysteem van mensen, wat hen minder makkelijk met stress laat omgaan. Ook zijn er psychologische gevolgen: eenzaamheid wordt gelinkt aan angst en depressies.

In Nederland voelt bijna een half miljoen volwassenen zich eenzaam. Een groot gedeelte van deze groep bestaat uit mannen die ouder zijn dan 75 jaar.