Naast diverse externe factoren hebben genen invloed op de leeftijd waarop iemand zijn maagdelijkheid verliest.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zeggen dat 38 DNA-sequenties voor 25 procent bepalend zijn voor de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben. Overige factoren kunnen onder andere opvoeding, religie en groepsdruk zijn. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature Genetics.

De onderzoekers vergeleken DNA-gegevens van meer dan 125.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar, afkomstig uit een Britse databank. Daarna werden nog 250.000 gegevens van mannen en vrouwen uit IJsland en Amerika bestudeerd om de bevindingen te verifiëren.

Puberteit

De DNA-sequenties hebben invloed op de leeftijd wanneer de drang tot vermenigvuldiging op gang komt. Meestal wanneer de puberteit start en sekshormonen geproduceerd worden.

De bevindingen moeten uitkomst bieden voor jongeren bij hun lichamelijke ontwikkeling. "Dit helpt ons bij het nemen van preventieve maatregelen om de puberteit van jonge kinderen uit te stellen", aldus onderzoeker John Perry.

De onderzoekers denken dat vroegtijdige puberteit, vaak als gevolg van slechte voeding en obesitas, een kleine, maar directe invloed heeft op de leeftijd waarop jongeren seksueel actief worden. Dit kan leiden tot risicovol gedrag, het krijgen van een bovengemiddeld aantal kinderen, maar ook een lager opleidingsniveau.