Ruim 80 procent van de 10.000 Nederlanders die jaarlijks een maagverkleining ondergaan en daarna afvallen, wil plastische chirurgie om het huidoverschot te verwijderen. Nu krijgt een op de vijf dit vergoed, terwijl het niet behandelen kan leiden tot psychische klachten. Medisch specialisten willen nu dat deze behandeling standaard vergoed wordt.

Klachten zoals smetplekken, huidinfecties, schaamte en seksuele problemen kunnen mogelijk anders leiden tot een terugval. Dat meldt het AD vrijdag.

Medisch specialisten en de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) vragen aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de regels voor de vergoeding te verruimen. Net als in Groot-Brittannië, willen ze in Nederland een vragenlijst invoeren waardoor verzekeraars een eerlijker en objectiever beeld krijgen van de gevolgen voor een patiënt. Nu wordt beoordeeld op basis van foto's.

"Patiënten durven niet intiem te zijn met hun partner, omdat de schaamte voor hun lichaam te groot is", vertelt Nienke Cnossen van de NOV. "Psychisch lijden telt volgens de wet niet mee, terwijl daar wel sprake van is." De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en andere medici hebben een nieuwe richtlijn opgesteld, waardoor er een objectievere indicatiestelling plaatsvindt.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland staat open voor nieuwe regels. Ook minister Schippers staat open om plastische chirurgie uit de basisverzekering te vergoeden, wanneer een operatie medisch noodzakelijk is en niet cosmetisch.