'Belgische tieners zitten negen uur per dag stil'

Belgische kinderen van drie tot vijf jaar oud brengen de helft van hun dag zittend door. Adolescenten zitten twee derde van de dag. Tieners zitten gemiddeld bijna negen uur van hun dag.

Uit onderzoek van het Belgische Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat licht intensieve activiteit nog geen drie uur uitmaakt van de dagbesteding van tieners. 

Matig tot zwaar intensief bewegen (fietsen of sporten) doen Belgische tieners nog geen uur. Op een doordeweekse dag brengen ze bijna drie uur achter een scherm door. In het weekend is dat meer dan 4,5 uur. 

Driekwart van de adolescenten beoefent één of meerdere sporten en bijna 60 procent van de kinderen van drie tot negen jaar is lid van een sportclub. 

'Choquerend'

In de studie droegen 2.000 kinderen een accelerometer (versnellingsmeter) gedurende zeven dagen. Onderzoeker Karin de Ridder noemt de uitkomst 'choquerend’: "We weten al lang dat kinderen wel wat meer zouden mogen bewegen. Maar we hadden nooit gedacht dat ze zoveel uren gewoon stilzitten."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie