Patiënten op de Intensive Care (IC) die moeite hebben met het ontwennen van beademingsapparatuur kunnen in het Radboud-ziekenhuis terecht in een ontwencentrum.

Daar wordt met behulp van de nieuwste technologie de longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie van patiënten gemeten om zo de oorzaak van moeilijke ontwenning te achterhalen.

De behandeling van het Nijmeegse ziekenhuis moet tot sneller herstel van de patiënt leiden en zou ook aantoonbaar lagere zorgkosten opleveren. Dat maakt het Radboud woensdag bekend.

In Nederland verblijven patiënten op een IC-afdeling zolang zij kunstmatig beademd worden. Voor veel van deze patiënten geldt dat zij sneller herstellen wanneer zij eerder succesvol kunnen ontwennen van de beademingsmachine. In het ontwencentrum wordt met speciale zorg in kaart gebracht of patiënten van de beademing kunnen en op welke manier. De totale behandeling duurt maximaal dertig dagen.

Het Radboud zegt dat zij het enige ziekenhuis in Nederland zijn met een speciaal ontwencentrum en biedt deze zorg voor alle IC-patiënten aan.