Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Plantaardige olie misschien niet goed voor hart'

Boter wordt niet als een gezonde keuze gezien, maar nieuw onderzoek stelt positieve effecten van plantaardige oliën voor het hart ter discussie. Een nieuwe studie met oude data laat zien dat het gebruik van plantaardige oliën rijk aan linolzuur de kans op hart- en vaatziekten niet vermindert.

De onderzoekers van de Amerikaanse UNC School of Medicine en het National Institutes vonden zelfs dat plantaardige oliën slechter voor het hart zouden kunnen zijn dan boter, maar meer onderzoek is nodig om dat te bevestigen. De resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Plantaardige oliën die rijk zijn aan linolzuur zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie.

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van oude gegevens uit een grote studie in Minnesota, bijna 50 jaar geleden. Daarnaast keken ze ook naar de gegevens van meer recente vergelijkbare eerder gepubliceerde onderzoeken.

Uit de analyse bleek dat het gebruiken van linolzuurrijke oliën inderdaad een positief effect hebben op het cholesterol. Tegen de verwachting in leidde dit echter niet tot een verkleinde kans op hartziekten. In de Minnesotastudie hadden de deelnemers met een grote afname in het cholesterol zelfs een hoger risico op overlijden als gevolg van een hartziekten.

Overschat

"Dit onderzoek leidt ons tot de conclusie dat de voordelen van het vervangen van verzadigd vet door plantaardige oliën rijk aan linolzuur worden overschat - en de mogelijke risico's worden onderschat", aldus onderzoeker Daisy Zamora. Volgens de onderzoekers hebben zogenaamde 'randomized controlled trials' (de gouden standaard in medisch onderzoek) ook nooit aangetoond dat aanpassingen in het voedingspatroon op het gebied van linolzuur het risico op hartaanvallen of overlijden verkleinen.

Waarom oliën met linolzuur het cholesterol verlagen, maar de kans op een hartaanval niet verminderen moet nog verder onderzocht worden en is een onderwerp dat behoorlijke ter discussie staat. Sommige onderzoeker suggeren dat deze oliën - onder sommige omstandigheden - ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen zijn een bekende risicofactor voor hartziekten. Er zijn ook aanwijzingen dat chemische bewerkte oliën aderverkalking kunnen bevorderen.

Aanbevolen artikelen