Zaterdag 24 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Bezoeken concert of festival verlaagt mogelijk niveaus stresshormoon

Het bezoeken van culturele evenementen, zoals een concert of festival, kan de niveaus van het stresshormoon cortisol verlagen.
Door NU.nl

Wetenschappers van het Centre for Performance Science in Londen onderzochten 117 vrijwilligers die twee concerten bezochten van componist Eric Whitacre, schrijft Telegraph.

De vrijwilligers gaven zowel voor als tijdens het concert hun speeksel af, waarna de monsters werden getest op de cortisol- en cortisoneniveaus. "Dit is het eerste bewijs dat het bijwonen van culturele evenementen een impact heeft op het hormoonstelsel", vertelt onderzoeker Daisy Fancourt.

Cortisol wordt aangemaakt door het lichaam onder fysieke of psychologische stress. Een kleine aanwezigheid van cortisol verhoogt de alertheid en het welzijn van mensen. Het hebben van chronisch verhoogde levels van het hormoon kan echter leiden tot hartziekten, diabetes, hoge bloeddruk en impotentie.

Hormoonstelsel

De effecten op het hormoonstelsel werden niet geassocieerd met leeftijd, muzikale ervaring of bekendheid met het genre muziek dat werd gespeeld.

De onderzoekers benadrukken dat deze studie zich enkel heeft gefocust op de effecten van relatief rustige, klassieke muziek. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of verschillende muziekgenre's en evenementen andere effecten oproepen.


Lees meer over:

GezondheidStress

Aanbevolen artikelen