Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Europees Parlement stemt tegen verbod 'vitamineclaims' op junkfood

Het Europees Parlement heeft dinsdag in meerderheid gestemd tegen een verbod op zogenaamde 'vitamineclaims op junkfood'.
Door NU.nl

Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde 'voedingsprofielen'. Die zouden moeten voorkomen dat op de verpakking van voedingsmiddelen met te veel vet, suiker of zout, geen gezondheids- of voedingsclaim mag staan, meldt organisatie Foodwatch.

De Europese Unie zou al in 2009 voedingsprofielen vaststellen met minimumeisen aan voeding, dit is nog niet gebeurd. De dinsdag aangenomen resolutie van het Parlement is niet bindend, maar een oproep aan de Europese Commissie om de voedingsprofielen definitief te schrappen.

Foodwatch is teleurgesteld over het besluit. "Het Europees Parlement kiest hiermee de kant van de voedselindustrie", aldus de organisatie in een verklaring.

Volgens Foodwatch zijn teksten als "rijk aan vitamines" op frisdranken en ijs misleidend. De 'voedselwaakhond' meldde eerder dat 76 procent van de onderzochte producten in Nederland waarop een vitamineclaim staat te zoet, te vet of te zout is, en daarmee niet voldoet aan de criteria van de World Health Organization (WHO) voor een evenwichtige voeding.

Aanbevolen artikelen