Papieren tape kan mogelijk voetblaren voorkomen

Simpele, papieren tape kan blaren helpen voorkomen wanneer hiermee gevoelige plekken op de voet afgeplakt worden.

Voor een onderzoek van Stanford University, geleid door Grant Lipman, werden 128 ultralopers gevolgd die verdeeld over zeven dagen een afstand van 250 kilometer aflegden.

Bij de hardlopers, die deelnamen aan de RacingThePlante ultramarathon, werd op één voet de papieren tape aangebracht op blaargevoelige plekken. De andere voet werd niet behandeld. Lopers die niet bekend waren met blaren, kregen tape op willekeurige plaatsen. Ze werden voor en tijdens iedere race een aantal keer opnieuw beplakt met tape.

Blaren

Bij 98 van de 128 lopers ontstonden er helemaal geen blaren op de getapete plekken. 81 van de 128 lopers kregen blaren op de gedeeltes van de voeten waar geen tape op was geplakt.

"Het is een soort belachelijk goedkope, makkelijke methode van blaarpreventie", aldus Lipman. "De beste manier om de finish te halen, is goed voor je voeten zorgen."

Ondanks extreme inspanningen en de vaak barre omstandigheden bij dergelijke ultramarathons, klagen de sporters vaak vooral over pijn die wordt veroorzaakt door blaren. Om blaren te voorkomen worden vaak diverse middelen als poeders, smeersels en speciale pleisters gebruikt, maar onderzoek heeft nog niet aangetoond welke methode goed werkt.

De resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in Clinical Journal of Sport Medicine.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie