Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders die niet als orgaandonor geregistreerd zijn, vindt het moeilijk om over het onderwerp te praten.

Van deze groep heeft 30 procent dan ook nog nooit met iemand over het onderwerp gesproken. Voor bijna driekwart (72 procent) is de reden dat ze daar zo'n moeite mee hebben dat het een "eng onderwerp" is. 

15 procent is bang dat anderen hun gedachten over het onderwerp "raar" zullen vinden. Er waren meerdere keuzes mogelijk.

Dat zegt het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van een representatieve enquête onder ruim duizend Nederlanders die zij heeft laten uitvoeren door PanelWizard.

Brief

Het ministerie is maandag een campagne rond orgaandonatie gestart, gericht op jongeren en met als doel het "wegnemen van onzekerheden en twijfels". Uit de enquête zou blijken dat veel niet-geregistreerden twijfelen of ze wel geschikt zijn als donor, of de familie afscheid kan nemen, en hoe het lichaam er na donatie uitziet.

18-jarige Nederlanders die nog niet geregistreerd zijn, krijgen maandag een brief in de bus over orgaandonatie. Dit gebeurt elk jaar. Registreren als orgaandonor kan vanaf het twaalfde levensjaar.