Kankerpatiënten die getrouwd zijn, hebben een grotere kans om de ziekte te overleven dan patiënten zonder echtgenoot. Ook ras en geboorteplaats zijn van invloed op de overlevingskansen.

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Californië, San Diego School of Medicine op basis van een studie onder 800.000 Amerikanen. Zo'n 400.000 mannen en 400.000 vrouwen bij wie kanker werd geconstateerd werden gevolgd tussen 2000 en 2009.

Binnen het onderzoek hadden vrijgezelle, blanke mannen het hoogste sterftecijfer, namelijk 24 procent meer dan getrouwde, blanke mannen. Bij ongehuwde vrouwen lag dit percentage op 17 procent.

De onderzoekers denken dat 'sociale steun' een grote rol speelt bij het genezingsproces. Vrouwen zijn over het algemeen ook meer bezig met gezondheid volgens onderzoeksleider María Elena Martinez. "Het onderzoek laat zien dat vrouwen eerder hulp zoeken bij zaken rondom gezondheid dan mannen. Daarnaast herinneren zij hun partners eraan om op tijd een dokter te zien en om er een gezonde levensstijl op na te houden."

Huwelijk

In Amerika is het aantal ongehuwde volwassenen gestegen in de afgelopen jaren. De onderzoekers denken dat het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van kanker daardoor ook zal stijgen.

Daarnaast lijkt culturele achtergrond ook een rol te spelen. "Wij denken dat blanke, niet Latijns-Amerikanen andere type sociale netwerken hebben dan culturen waarin, naast het huwelijk, banden met familie en vrienden sterker zijn", aldus de onderzoekers.

Eerdere onderzoeken wezen op soortgelijke resultaten, dit is echter de eerste keer dat financiële middelen van de respondenten ook werden meegenomen. In het onderzoek werd niet gekeken naar comorbiditeit, verandering van de burgerlijke status na een diagnose van kanker of ongetrouwde koppels die wel samenwoonden.