Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Brood smeren

Kind krijgt volgens RIVM te veel schadelijke stof 3-MCPD binnen

Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen en bakkerswaren. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Door ANP

Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.

Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkt beschikbare gegevens.

Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname. Vanaf zeventien jaar oud werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden.

Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig naar de inname van 3-MCPD in Nederland.


Lees meer over:
Gezondheid

Aanbevolen artikelen