De kans dat mogelijk schadelijke pesticiden, zoals het omstreden middel glyfosaat, in Nederland verboden worden is klein. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Volgens de NOS is de bewindsman van plan adviezen van het College voor de Toelating van Gewasbestrijdingsmiddelen en Biociden (CTGB) te gaan volgen. Nederland zou het beleid van Duitsland volgen, dat er ook voor pleit het middel niet te verbieden.

Uiterlijk eind juni wordt besloten of bestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten in Europa worden verboden of niet. Eerder stelde Europa het besluit uit, op aandringen van een aantal landen dat meer informatie over het middel wilde inwinnen.

Ook Nederland drong hier, op verzoek van de Tweede Kamer, op aan.

Kankerverwekkend

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt al jaren dat het spul zeer waarschijnlijk kankerverwekkend is. Om die reden verkopen sommige tuincentra in Nederland het niet meer.

Een deel van de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het feit dat Europa het middel blijft toestaan. D66, GroenLinks, SP, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en DENK vinden dat er geen enkel risico moet worden genomen. Maar andere partijen zijn niet overtuigd van de risico’s die het gebruik van glyfosaat met zich meebrengt.

Bewijs

Nederland wil wel laten vastleggen dat de toestemming het middel te blijven gebruiken kan worden ingetrokken als er nieuwe feiten aan het licht komen die onweerlegbaar de risico’s aantonen. Ook Greenpeace maakt zich trouwens zorgen.

De milieuorganisatie publiceerde half februari een rapport waarin staat dat er in Nederland veel meer schadelijke pesticiden worden verkocht dan de overheid meldt. Van Dam zou zich verkeerd laten voorlichten door de producenten.