Steeds vaker rookruimtes in kroegen

Als gevolg van het rookverbod in de horeca is het aantal aparte rookruimtes in cafés en discotheken in de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels heeft een kwart van de kroegen zo'n speciale rokersruimte, tegen 10 procent in 2009.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA voerde vorig jaar meer dan 22.500 rookinspecties uit in de horeca, waarvan ruim 6200 bij cafés en discotheken. Daarvan werden 1063 beboet wegens het niet naleven van het rookverbod en kregen 497 een schriftelijke waarschuwing.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal rookruimtes die volgens hem de (verslaafde) roker een alternatief bieden.

Naleving

Uit eerder onderzoek bleek al dat bij restaurants, cafetaria’s, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur de naleving bijna 100 procent is. Cafés en discotheken blijven nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd.

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie