In Groot-Brittannië slapen mensen gemiddeld 6,8 uur per nacht, wat onder de aanbevolen slaapduur ligt van 7,7 uur. Hierdoor missen de Britten bijna een nacht slaap per week.

Dat concludeert het Royal Society for Public Health uit een onderzoek onder 2.000 respondenten.

Bij meer dan de helft van de ondervraagden (56 procent) levert een slechte nachtrust een gevoel van stress op. Bij 36 procent leidt een gebrek aan slaap tot ongezond eetgedrag.

Vier van de tien Britten is weleens in slaap gevallen wanneer zij gebruikmaakten van het openbaar vervoer.

Gezondheid

Slaaptekort wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen waaronder kanker, diabetes en hartaanvallen. "Het onderzoek toont aan dat er een groot verschil is tussen de hoeveel slaap die de bevolking krijgt in vergelijking met hoeveel slaap zij daadwerkelijk nodig hebben", aldus algemeen directeur van de gezondheidsorganisatie Shirley Cramer. 

"Het zou een goed begin zijn wanneer nachtrust een prioriteit wordt naast andere zaken op het gebied van gezondheid. Een nationale slaapstrategie met richtlijnen voor de bevolking en speerpunten voor scholen, werknemers en gezondheidswerkers kunnen bijdragen aan een goede nachtrust van het land."