Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
koffie koffiedrinker koffieboon koffiebonen koffietent

Drinken van koffie verlaagt mogelijk risico op darmkanker

Het drinken van koffie helpt mogelijk bij het verlagen van het risico op darmkanker. Bij het consumeren van één tot twee koppen koffie per dag zou de kans met 26 procent afnemen.
Door NU.nl

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië bestudeerden 5.100 mannen en vrouwen waarbij de afgelopen zes maanden darmkanker was geconstateerd en gebruikten een controlegroep van 4.000 mannen en vrouwen bij wie de ziekte nooit eerder was geconstateerd.

De deelnemers van het onderzoek hielden hun consumptie van diverse soorten koffie bij en ook de consumptie van andere dranken.

Door middel van een enquête werd geïnventariseerd in hoeverre andere mogelijke factoren op darmkanker van invloed waren, zoals kankerdiagnoses in de familie, voeding, lichaamsbeweging en roken.

Effecten

Volgens de resultaten van het onderzoek wordt de kans op darmkanker al verlaagd met 26 procent bij één tot twee koppen koffie per dag.

Dit percentage kan stijgen tot 50 procent wanneer er 2,5 of meer kopjes per dag worden gedronken. Dit effect werd bij alle soorten koffie gemeten, zowel koffie met als zonder cafeïne.

De onderzoekers waren verbaasd dat cafeïne los lijkt te staan van de mogelijke invloed op darmkanker. "De mate van voordelige stoffen in de koffie hangen af van de koffieboon, hoe deze geroosterd is en de brouwmethode", concludeert de eerste auteur van het onderzoek Stephanie Schmit.

Cafeïne

In een eerder onderzoek van het Dana-Farber Cancer Institute werd gezegd dat cafeïne wel degelijk een gunstig effect zou hebben bij voormalige darmkankerpatiënten.

Bij het drinken van vier koppen koffie per dag zou de kans op een nieuwe tumor of het overlijden aan darmkanker 52 procent kleiner zijn ten opzichte van patiënten die nooit koffie dronken.


Lees meer over:

GezondheidKoffiedarmkanker

Aanbevolen artikelen