Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Overgewicht wereldwijd groter probleem dan ondervoeding

Overgewicht is wereldwijd een groter probleem dan ondervoeding. 13 procent van de wereldbevolking lijdt aan obesitas tegen 9 procent dat een ondergewicht heeft.
Door NU.nl

Dat zeggen onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet. De resultaten werden gebaseerd op basis van 1698 dataregisters.

Hierin werd de BMI van volwassenen uit 186 landen vergeleken tussen 1975 en 2014. In 1975 zouden er wereldwijd zo'n 105 miljoen zwaarlijvigen gemeten zijn, in 2014 was dat aantal gegroeid tot 641 miljoen.

De grootste toename van de BMI vond plaats in Oost- en Zuidoost-Azië met een percentage van 5 procent. In Europa hebben Nederlandse mannen het laagste gemiddelde als het om BMI gaat, samen met Bosniërs. De Nederlandse vrouwen laten vijf landen voor zich.

Engelstalige landen

Gewichtsproblemen lijken vooral in Engelstalige landen voor te komen. Bijna een vijfde van de obese volwassenen, zo'n 118 miljoen, wonen in Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika.

Naar verwachting zal het probleem de komende jaren toenemen. In 2025 zou een derde van de mannen en vrouwen van het Verenigd Koninkrijk kampen met obesitas tegen 40 procent van de Amerikanen.

"Om een epidemie op het gebied van ernstige obesitas te voorkomen, moet er snel een nieuw beleid ingevoerd worden zodat de wereldwijde toename van lichaamsgewicht gestopt kan worden", aldus de Britse senior auteur van het onderzoek Majid Ezzati.

Ondergewicht

Ondanks de ernst van de situatie willen de onderzoekers benadrukken dat het probleem niet de ondervoeding in arme landen moet overschaduwen. In Zuid-Azië kampt een kwart van de bevolking met ondergewicht en ook in delen van Afrika liggen de percentages bovengemiddeld.


Lees meer over:

GezondheidObesitasbmiOvergewicht

Aanbevolen artikelen