In de toekomst is het sneller mogelijk om te zien of chemotherapie of immunotherapie aanslaat bij kankerpatiënten.

Dat zeggen onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston (Verenigde Staten), die een methode ontwikkelden waarmee het effect van chemo- en immunotherapie al vanaf acht uur na aanvang kan worden vastgesteld.

Bestaande scans als PET en MRI kunnen pas na meerdere behandelingsrondes het effect meten, schrijven diverse media op basis van het in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS gepubliceerde onderzoek.

Groen licht

De techniek laat kankercellen groen oplichten zodra ze sterven. Het medicijn wordt toegediend via een nanodeeltje dat een groene kleur afgeeft zodra een bepaald enzym aanwezig is. Dit enzym komt vrij als kankercellen sterven. Een groene gloed duidt daarmee op effectieve bestrijding van de kwaadaardige cellen.

De Amerikanen testten de methode op huidkanker- en prostaatkankercellen. "Ons langetermijndoel is dat we de uitkomsten van chemotherapie zo snel kunnen vaststellen dat we patiënten die er niet op reageren, niet langer met deze technieken hoeven te behandelen", aldus arts-onderzoeker Shiladitya Sengupta.