'Scan maakt meeste controlerende operaties bij tumor overbodig'

Een nieuwe scantechniek kan honderdduizenden operaties bij patiënten met een tumor in het hoofd of in de nek overbodig maken.

Normaal gesproken wordt na de behandeling van een tumor met chemotherapie en bestraling met een operatie gecontroleerd of het tumorweefsel succesvol is verwijderd. Dit kan ook veilig met een scan worden gedaan, waardoor chirurgie niet nodig is, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Birmingham.

Zij deden een onderzoek onder 564 patiënten met een tumor, meldt de BBC op basis van een publicatie in het New England Journal of Medicine. De helft van de patiënten werd geopereerd, en bij de andere helft werd in plaats daarvan een PET-CT-scan uitgevoerd. De overlevingskansen van die laatste groep bleek even goed als bij de groep die geopereerd werd.

Bovendien is de kans op complicaties met pijnklachten tot gevolg aanmerkelijk lager bij de scan dan bij een operatie.

Klachten

"Kankercellen verstoppen zich tussen dode cellen. Met de PET-CT kunnen wie die cellen opsporen en zien of ze nog leven. Deze nieuwe technologie kan vele patiënten een slopende operatie schelen", aldus Hisham Mehanna, een van de onderzoekers.

Een controlerende operatie duurt drie uur en houdt een patiënt vaak nog een week in het ziekenhuis. Deze kan aan de operatie ook klachten overhouden, zoals nekpijn en moeite met bewegen. De Britse onderzoekers schatten dat bij 20 procent van de patiënten een PET-CT niet volstaat, en er toch moet worden geopereerd.

De PET-CT-scan wordt in een aantal Nederlandse ziekenhuizen al gebruikt. Het middel wordt ook ingezet om te bepalen of mensen met een tumor nog operabel zijn. Zo kunnen kansloze operaties worden voorkomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie