Onderzoekers lijken genen gevonden te hebben die ervoor zorgen dat bij sommige mensen tuberculose verder ontwikkelt. Niet iedereen die een bacterie oploopt krijgt de symptomen van de ziekte.

Wetenschappers van het intituut van infecties in Berlijn volgden twee jaar lang zesduizend jonge mensen in Zuid-Afrika die risico liepen om TBC te krijgen.

Ze vergeleken vervolgens de bloedwaarden van 37 mensen die de ziekte ontwikkelden en 77 anderen die de Mycobacterium tuberculosis-bacterie bij zich droegen maar gezond bleven en ontdekten zestien genen die actiever waren bij de groep die de ziekte wel verder ontwikkelde.

Het onderzoek moet nog verder worden uitgebreid: de zestien genen werden bij 80 procent van de geïnfecteerde mensen die de ziekte verder ontwikkelden gevonden. Eenderde van de mensen die gezond bleef droeg de genen ook. Hoe langer het duurde voor de ziekte ontwikkelde, hoe onbetrouwbaarder de genentest werd.

'Bemoedigend'

De onderzoekers noemen de bevindingen tegenover Science "bemoedigend": ze hopen met de zestien genen verder te kunnen kijken naar de ontwikkeling van de ziekte en een oplossing te kunnen vinden.

Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte. Klachten die regelmatig voorkomen zijn hoesten, vermoeidheid en nachtzweten. De ziekte is met antibiotica vaak goed te behandelen.

Meer dan 2 miljard mensen op de wereld dragen de bacterie die TBC ontwikkelt bij zich. In 2014 overleden 1,5 miljoen mensen aan de ziekte.