Kikkerschuim kan mogelijk helpen bij behandeling brandwonden

Het schuim van de tungarakikker kan mogelijk gebruikt worden om een medicijn te ontwikkelen dat bij brandwonden helpt.

Onderzoekers van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow ontwikkelden een synthetische versie van het schuim, melden diverse Britse media waaronder BBC.

Het medicijn dat wordt ontwikkeld zou een beschermende laag kunnen vormen tussen het wondverband en de beschadigde huid.

De kikker, die voornamelijk in Midden-Amerika voorkomt, maakt na de paring een drijvend schuimnest waarin het zijn eieren legt. Het schuim is opgebouwd uit tenminste zes verschillende proteïnes die de vorm en sterkte van het nest bepalen. Onderzoekers hebben de samenstelling van vier van deze proteïnes achterhaald en zijn gaan experimenteren met het mixen van een eigen recept.

Onderzoeker Paul Hoskisson zegt dat er nog een aantal stappen gemaakt moeten worden voordat het kunstmatige schuim net zo stabiel is als dat van de tungarakikker. "Ik denk dat we ongeveer halverwege zijn. Als het lukt om het schuim stabiel te krijgen, dan zouden we het daarna op patiënten kunnen testen. Het zal nog een paar jaar duren voordat het zover is."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie