Mensen die vergelijkbare gedragskenmerken vertonen, bewegen ook hun lichaam op dezelfde manier. Dat hebben experts aan de universiteit van Exeter ontdekt.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Interface, toont aan dat bewegingskenmerken zoals snelheid en soepelheid veel zeggen over de persoonlijkheid van mensen.

De onderzoekers vroegen proefpersonen om elkaars bewegingen te imiteren. Het bleek dat mensen die op dezelfde manier bewegen ook gedrag vertonen dat meer overeenkomt. 

De uitkomst van het onderzoek laat zien dat mensen met een vergelijkbare manier van bewegingen het makkelijker vinden om interactie met elkaar te hebben dan met mensen die op een andere manier bewegen. Volgens onderzoekers zouden zouden mensen dus het liefst in contact komen met anderen die hetzelfde bewegen.

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in de mentale gezondheid van mensen. Zo zouden persoonlijke voorspellingen, diagnoses of behandelingen voor patiënten in de toekomst mogelijk kunnen worden.