Apothekers hebben zorgen over de toename in het aantal medicijnen dat niet of slecht leverbaar is. De brancheorganisatie KNMP heeft de overheid en zorgverzekeraars gevraagd om maatregelen.

"Zo kan het echt niet doorgaan. Neem bijvoorbeeld tamoxifen, een middel dat gebruikt wordt bij borstkanker. Hiervan krijgen patiënten vanwege een tekort voor nog maar een maand mee, wat onrust veroorzaakt", vertelt Mariël Croon van de KNMP vrijdag in het AD.

De krant schrijft dat er vorig jaar 625 medicijnen voor ernstige ziekten, zoals borstkanker en zware depressies, niet of slecht leverbaar waren. In 2004 lag dit aantal nog onder de honderd. Apothekers besteden veel tijd aan het zoeken naar alternatieven voor bepaalde geneesmiddelen.

Lage prijs

De oorzaak voor het medicijntekort ligt voornamelijk bij de lage prijs. Het KNMP meldt dat door regelgeving medicijnen extreem goedkoop zijn. Ook is Nederland een relatief klein afzetgebied en daarom minder interessant voor fabrikanten.

In oktober 2015 heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een brief aan de Kamer gestuurd omdat zij zich ook zorgen maakt over de tekorten. In 2014 liet de minister ook al onderzoek doen naar de oorzaken en de gevolgen van het medicijntekort.