Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Artsen willen tabak niet meer in supermarkt

Artsenorganisatie KNMG heeft donderdag een oproep gedaan om tabak voortaan niet meer in supermarkten te verkopen. Ook in tankstations, boekwinkels en drogisterijen zou de verkoop moeten worden gestopt.
Door NU.nl/ANP

In een brief op de website pleiten de artsen voor een forse accijnsverhoging van tabak en voor een totaalverbod op zichtbare uitstalling van tabak.

Ook het verwijderen van merkspecifieke vormgeving van sigarettenpakjes zou gestopt moeten worden. Volgens de artsen is roken geen vrije keuze, maar een verslaving.

"Stoppen met roken is dan ook het breken met een verslaving en moet ook op die manier worden benaderd", aldus het persbericht.

Volgens de artsen is het "essentieel" dat de tabaksindustrie op geen enkele wijze betrokken is bij de totstandkoming van tabaksbeleid door de lokale of nationale overheid.

Jumbo supermarkten

Jumbo gaat sigaretten en andere rookwaren in zijn supermarkten enigszins aan het zicht onttrekken. Het tabakschap wordt half doorzichtig afgeplakt, waardoor klanten wel kleuren maar geen specifieke pakjes zien.

Jumbo reageert met de aanpassing op de strengere regels voor de verpakkingen van rookwaren, die vanaf eind mei gelden. Daardoor komen er afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes te staan om het gevaar van roken te benadrukken. Die foto's moeten minstens 65 procent van de verpakking beslaan.

Jumbo wil er met de aanpassing naar eigen zeggen ook voor zorgen dat jongeren minder met tabak in aanraking komen. Het bedrijf heeft in dit kader echter niet overwogen te stoppen met de verkoop, liet een woordvoerster desgevraagd weten.

Nieuwe richtlijnen

Volgens Jumbo past de nieuwe manier van opbergen van de rookwaren binnen de regels die de overheid daarvoor stelt. Winkels moeten de foto's volgens de overheid volledig tonen. Ze mogen er ook voor kiezen de sigaretten, shag en sigaren ''onder de toonbank of in een gesloten kast'' te bewaren.


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen