'Bloedtest kan alzheimer vroegtijdig vaststellen'

Alzheimer kan in de toekomst mogelijk al vroegtijdig worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Duitse onderzoekers hebben een test ontwikkeld die voor 84 procent accuraat zou zijn.

Onderzoekers van de Duitse Ruhr-Universiteit van Bochum en de Universiteit van Göttingen hebben met de nieuwe methode ontdekt hoe de ziekte tot circa twintig jaar van te voren kan worden geconstateerd. Dat zeggen zij op basis van de eerste resultaten uit hun studie.

In 84 procent van de gevallen was de bloedtest accuraat. Binnen een groep van 141 mensen van rond de zeventig jaar oud werd de ziekte succesvol geïdentificeerd bij 21 van de 28 patiënten, bij wie alzheimer voorspeld werd door clinici.

Bij 7 van de 58 deelnemers werd de diagnose verkeerd vastgesteld. Experts zeggen dat de test eerst verbeterd moet worden voordat hij in gebruik kan worden genomen. Het onderzoek wordt in een vervolgstudie verder uitgevoerd onder een groep van 800 deelnemers.

Diagnose

Momenteel kan alzheimer enkel worden geconstateerd wanneer de eerste symptomen zich voordoen. Om betere behandelingen te kunnen bieden in de toekomst is het belangrijk om een diagnose eerder te kunnen vaststellen.

Er is op dit moment geen medicijn dat alzheimer kan genezen. Wanneer de ziekte eerder wordt ontdekt zou mogelijk een medicijn kunnen worden ontwikkeld dat de ziekte voorkomt of uitstelt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie