Astma komt volgens rapport vaker voor bij vrouwen met obesitas

Vrouwen met obesitas hebben vaker astma dan vrouwen zonder overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC).

In de Verenigde Staten is het percentage vrouwen dat obesitas en astma heeft bijna het dubbele van het aantal vrouwen met een normaal gewicht en de longziekte. Volgens het woensdag gepubliceerde rapport (pdf) is deze conclusie bij mannen niet te trekken.

Tussen 2011 en 2014 had 14,6 procent van de vrouwen met obesitas de longziekte, tegenover 7,9 procent van de vrouwen met een normaal gewicht en 9,1 procent met overgewicht. 

"Deze feiten over overgewicht en astma werden geconstateerd in alle verschillende demografische groepen, behalve bij mannen. Voor hen hebben we geen significant verschil gevonden", schrijven de onderzoekers. Het is onbekend waarom bij mannen geen verschil wordt gevonden. Ook is niet onderzocht of sprake is van een causaal verband of een correlatie.

Risicofactoren

Volgens Erwin Gelfand van het National Jewish Health-ziekenhuis in Denver, die zelf niet betrokken was bij het onderzoek, kunnen verschillende risicofactoren een rol spelen, vertelt hij aan MedPage Today. "Verschillende studies tonen aan dat hormoonveranderingen, gelinkt aan oestrogeen, leptine of andere hormonen, een rol spelen bij astma."

Het aantal mensen met astma stijgt wereldwijd. Tussen 2001 en 2014 steeg de prevalentie van astma onder Amerikaanse volwassenen van 7,1 procent naar 9,2 procent.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie