Onderzoek naar effect EMDR-therapie bij kinderen met hartziekten

Het Erasmus MC-Sophia gaat onderzoeken of een speciale vorm van therapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), jonge kinderen kan helpen bij de verwerking van trauma's die kunnen ontstaan na hartoperaties.

In totaal onderzoekt het ziekenhuis bij 458 kinderen tussen de zes en zestien jaar oud met een posttraumatische stressstoornis, het effect van deze therapie, schrijft het AD dinsdag.

In Nederland worden bijna 1.400 kinderen per jaar geboren met een hartafwijking. Ongeveer een op de tien kinderen krijgt, na ingreep of ziekenhuisopname, last van PTSS. Bijna een op de drie heeft verhoogde PTSS-klachten.

Bij de EMDR-therapie moeten patiënten aan hun trauma denken, terwijl ze tegelijkertijd ritmische oogbewegingen maken. De therapie werkt sneller en is minder belastend dan de gedragstherapie die normaal wordt toegepast bij patiënten.

Voor het onderzoek is subsidie verstrekt door Stichting Hartekind, het Innovatiefonds voor Zorgverzekeraars en de Vereniging EMDR Nederland, omdat nog weinig onderzoek wordt gedaan naar het effect van de therapie.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie