Kinderen op de intensive care kunnen beter geen voeding door het infuus krijgen in de eerste week na opname.

Dat zeggen onderzoekers van het het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, het UZ Leuven (België) en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton (Canada). "Dit heeft gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld", stellen zij.

Het team onderzocht de opnames van 1.440 kinderen in ziekenhuizen over de hele wereld. Ongeveer de helft kreeg binnen 24 uur na de opname infuusvoeding toegediend. Bij de andere helft van de patiëntjes werd gewacht tot op zijn vroegst de achtste dag.

Minder infecties

De groep die laat infuusvoeding kreeg bleek sneller te herstellen. Algemeen wordt juist aangenomen dat kinderen door vroeg toegediende infuusvoeding het beste herstellen. "De kinderen die geen kunstmatige voeding met het infuus kregen, hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die dit wel hadden gekregen", aldus Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia.

Co-onderzoeker Sascha Verbruggen noemt de huidige manier van werken verkeerd. "Daarvan zijn wij nu overtuigd. Onze collega’s in Leuven hadden al een soortgelijk resultaat bij volwassenen gevonden. Het is nu voor het eerst bij kinderen vastgesteld dat in de acute fase bijvoeden via het infuus overbodig is en zelfs schadelijk."