Hoe meer mensen verdienen, hoe vaker ze naar de tandarts gaan. Negen op de tien mensen met een hoog inkomen heeft vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Onder de laagste inkomens is dat 70 procent. 

Dat rijken meer naar de tandarts en de mondhygiënist gaan, lijkt te maken te hebben met de basisverzekering, blijkt maandag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Volwassenen moeten hun bezoek in principe zelf betalen. Onder kinderen, die de afspraak vergoed krijgen, is er geen verschil tussen arm en rijk.

Bij andere vormen van zorg is het precies omgekeerd. Mensen met een lager inkomen gaan vaker naar huisarts, specialist of psycholoog.

Gemiddeld zijn acht op de tien Nederlanders vorig jaar minstens één keer bij een tandarts geweest: 80 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen. Ze gingen gemiddeld drie keer.

Vrijwel alle kinderen gaan naar de tandarts. Na de twintigste verjaardag gaat vier op de vijf mensen nog. Van de bejaarden bezoekt ongeveer de helft nog de tandarts. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen in die groep een kunstgebit hebben.

Desastreus

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) zegt zich grote zorgen over een groeiende groep patiënten die nooit meer naar de tandarts gaat. ''Het gaat behalve om mensen met een laag inkomen, ook om kwetsbare ouderen en een groeiende groep jongeren. Dit is op de lange duur desastreus voor de mondgezondheid en leidt uiteindelijk tot veel hogere maatschappelijke kosten.''

Volgens de ANT is het probleem voor een belangrijk deel veroorzaakt door de zorgverzekeraars. ''Zij verhogen jaar in jaar uit de premie, terwijl de dekking alleen maar afneemt'', aldus de organisatie.

Goedkoper

Branchegenoot Tandartsen- en orthodontistenorganisatie KNMT wijst erop dat mensen goedkoper uit zijn door een keer per jaar op controle te gaan dan de problemen op te sparen, waarna ingrijpende behandelingen nodig zijn.

''Mensen zouden meer op het belang van controles gewezen moeten worden. Ook als een huisarts bij een patiënt ziet dat er iets mis is met het gebit zou die moeten zeggen, ga eens naar de tandarts'', stelt een woordvoerder.