Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Meer goede cholesterol is niet altijd beter'

Mensen met hoge waarden van 'goede' cholesterol hebben soms een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Door NU.nl

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Cambridge in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Goede cholesterol is een andere term voor hoge-dichtheid-lipoproteïne (HDL); de stof die slechte cholesterol uit de bloedbaan verwijdert en transporteert richting de lever om verwerkt te worden.

De Cambridge-onderzoekers ontdekten dat sommige mensen een mutatie in de genen hebben waardoor de HDL-waarden hoog zijn, maar het risico op hart- en vaatziekten eveneens.

Op basis daarvan spreken zij het wijdverspreide idee tegen dat hoge HDL-waarden per definitie gunstig zijn. Aan deze hypothese wordt in de medische wereld al langere tijd getwijfeld.

Meer risico

De nieuwe studie bevestigt volgens de Britten dat hoge HDL-waarden inderdaad niet altijd wenselijk zijn. "We hebben altijd gedacht dat goede cholesterol leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten. Uit ons onderzoek blijkt dat sommige mensen met hoge goede-cholesterolwaarden juist meer risico lopen", aldus onderzoeksauteur Adam Butterworth.

Volgens Butterworth is het mogelijk relevanter hoe groot HDL-deeltjes zijn, of hoe goed ze zijn in het transporteren van slechte cholesterol, dan hoe groot hun aantal is. HDL-cholesterolwaarden worden onder meer verhoogd de consumptie van olijfolie, vis en noten.

Aanbevolen artikelen